Η ανεργία στην Αθήνα
07/11/19
Ο υψηλότερος αριθμός ανέργων μεταξύ οκτώ όμορων δήμων, καταγράφεται στο δήμο της Αθήνας καθώς οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι που ζουν στην πρωτεύουσα αγγίζουν τις 69.000.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf
6976192647
nik.menegis@gmail.com
https://www.instagram.com/nikolaos_menegis/?hl=el
https://twitter.com/nikolaosmenegis
https://ypvouleutisnikolaosmenegis.blogspot.com/
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ
Ανεργία, το οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που έχει εγκατασταθεί σε κάθε γειτονιά της πόλης και απειλεί να μείνει για πολύ καιρό με επιπτώσεις στη διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων, στα δημόσια οικονομικά και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν λύσεις μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων καθώς και του επανασχεδιασμού τοπικών προγρμμάτων απασχόλησης. Μόνιμη απειλή, η μακροχρόνια ανεργία και κίνδυνος η λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη» …
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, για τον Σεπτέμβριο, η ανεργία στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, διαμορφώνεται ως εξής:
-Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι, ανερχονται σε 99.482.
-Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι βρίσκοναι εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος, ξεπερνούν το 50% (57.685).
-Επίδομα, λαμβάνουν μόλις 15.918.
Σημειώνεται ότι οι άλλοι επτά, είναι οι Δήμοι Βύρωνα, Γαλατσίου,Δάφνης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και η Νέα Φιλαδέλφεια.
Ειδικά για τον Δήμο της Αθήνας:
Στα όρια του, καταφράφονται 68.611. Δηλαδή, τα 2/3 των ανέργων στο σύνολο του Κεντρικού Τομέα Αθηνών του ΟΑΕΔ.
Ο Δήμος της Αθήνας, είναι πρώτος και με πολλή μεγάλη διαφορά στην ανεργία, από την δεύτερη περιοχή. Πρόκειται για την Ηλιούπολη, όπου καταγράφονται 6.164 άνεργοι. Στο σημείο αυτό, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ των περιοχών στις οποίες αναφερόμαστε. Σε κάθε περιπτωση, η έκταση του φαινομένου στην Αθήνα, παραμένει μεγάλη. Στόχος, είναι μέσα από την διερεύνηση, κυρίως των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ανεργίας, να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσεων.
Η Αθήνα, τον υψηλότερο και με διαφορά αριθμό ανέργων σε σχέση με επτά όμορους Δήμους. Η ανεργία, είναι ένα ντόμινο με βαριές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Την συναντάμε σε μελέτες ειδικών για την επί σειρά ετών σκληρά δοκιμαζόμενη εθνική οικονομία, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα. Γύρω μας… Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φτώχεια, την μείωση των μισθών, καθώς και τον περιορισμό των φορολογικών και των ασφαλιστικών εσόδων. Η αντιμετώπιση της, δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά, ούτε με προγράμματα απασχόλησης ακατάλληλα σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας από περιοχή σε περιοχή.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι τόσο για ην Αθήνα όσο και για ολόκληρη την επικράτεια:
Η μακροχρόνια ανεργία, ο σκληρός πυρήνας του αναξιοποίητου ανθρώπινου δυναμικού και η λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη» (ναι, υπάρχει κι αυτό) που θα μας εξηγήσουν οι ειδικοί στις συνεντεύξεις που θα ακολουθήσουν.
Πρόκειται για την ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων, η οποία υπάρχει, καταγράφεται αλλά συντελείται σε τομείς που δημιουργούν περιορισμένες θέσεις εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση- κλισέ, ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι.
Βασική στοχοθεσία του υπουργείου Εργασίας είναι να έχουμε περισσότερους εργαζόμενους με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς και να επιταχύνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, παράλληλα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο.
Για τις απώλειες στο ασφαλιστικό σύστημα
Ο κ. Μηταράκης εκτίμησε ως θετικό στοιχείο σε σχέση με την απασχόληση, την σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας. «Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο του 2019 κινείται στο 16,7 % από 18,9 τον αντίστοιχο μήνα του 2018». Παράλληλα σημείωσε ότι «είναι μπροστά μας τα στοιχήματα της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, τη μετατροπής της μερικής απασχόλησης σε πλήρη και το ζήτημα των ονομαστικών μισθών, που επλήγησαν βαριά στα χρόνια της κρίσης». «Θέλουμε να επιταχύνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού παράλληλα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά
Ως βασική στοχοθεσία του υπουργείου Εργασίας, ο υφυπουργός περιέγραψε την ύπαρξη περισσοτέρων εργαζομένων με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς. Οπως είπε, «σημαντική βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν αφ ενός η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το καλοκαίρι του 2020, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εργασίας ειδικά για την πλήρη απασχόληση και αφετέρου η προσέλκυση επενδύσεων».
Για την ενημέρωση των ανέργων σχετικά με δράσεις ενίσχυσής τους
«Η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα, όπως και η κατεύθυνση της εκπαίδευσης των πόρων των ανέργων σε επαγγέλματα που βρίσκουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Υπάρχει δηλαδή, δυσαρμονική σχέση μεταξύ των δεξιοτήτων που αναζητά η αγορά και εκείνων στις οποίες εκπαιδεύεται να αποκτήσει η αγορά εργασίας», είπε ο κ Μηταράκης.
Για τους άνεργους πτυχιούχους
Σε ερώτηση για την πληθώρα ανέργων πτυχιούχων απάντησε ότι οι επενδύσεις δημιουργούν ανάγκη για καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ για το brain drain που συνέβη, υπογράμμισε ότι αποτελεί μελλοντικό ισχυρό όπλο της οικονομίας.
«Κοιτάμε ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση και πρέπει να κάνουμε κατάρτιση των ανέργων σε αυτά», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και στην Ελεονώρα Ορφανίδου ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν θέσεις σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως χειριστές κλαρκ, εργάτες αποθήκης, σερβιτόροι και υπάλληλοι γραφείου. «Πρέπει», τόνισε, «να δημοσιοποιήσουμε τα 14 προγράμματα που τρέχουν και προσφέρουν 55.000 θέσεις εργασίας».
Εμπόριο: Θετικά μηνύματα και προβληματισμός
Η Βάλια Αρανίτου διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ μιλώντας στην εκπομπή «Περί επικαιρότητας και άλλων» και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου τόνισε ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση των λουκέτων στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, με την αναλογία να περιορίζεται από ένα στα τρία καταστήματα σε ένα στα τέσσερα.
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται κυρίως στο ιστορικό κέντρο και σε βασικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης κυρίως λόγω της ενίσχυσης του τουρισμού. Ωστόσο δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού στο φυσικό εμπόριο.
Ανεργία σε πρώτο πρόσωπο
Αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις. Στην Ελλάδα οι εργασιακές σχέσεις έχουν απορρυθμιστεί και καθημερινά μακραίνει ο κατάλογος των ανέργων.
Ο Aθήνα 9.84, στο πλαίσιο έρευνας για την ανεργία, βρέθηκε στο κεντρικό υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, στην οδό Σταδίου, όπου κατέγραψε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βιώνουν τον «εφιάλτη», τις ανησυχίες τους, όπως και τους προβληματισμούς τους για την εξασφάλιση του επιούσιου. Πρόσωπα «συννεφιασμένα» και μελαγχολικά ήταν αυτό που αντικρίσαμε. Προσωπικές ιστορίες ανέργων που ζητούν το αναφαίρετο δικαίωμα της εργασίας. Όλοι σκεπτικοί και λιγομίλητοι. Άλλωστε για τον οποιοδήποτε είναι δύσκολο να μοιράζεται το προσωπικό του πρόβλημα με κάποιον ξένο. Πίσω, όμως, από αυτά τα σκυθρωπά πρόσωπα κοινός παρανομαστής, ο εφιάλτης της ανεργίας. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε», μας είπαν οι περισσότεροι.
Νέοι γεμάτοι όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον, είδαν τα πάντα να γκρεμίζονται γύρω τους. Μακροχρόνια άνεργοι που πολλοί από αυτούς έχουν να δουλέψουν χρόνια και βλέπουν το «όνειρο» της εργασίας συνεχώς να απομακρύνεται. Ελαιοχρωματιστές, μάγειροι, δημοτικοί υπάλληλοι συμβασιούχοι και άλλες ειδικότητες μίλησαν στο μικρόφωνο του Σταθμού της πόλης για το πως βιώνουν το πρόβλημα της ανεργίας , καθένας από την δική του πλευρά.
Ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ στην οδό Σταδίου Ανδρέας Κωνσταντινόπουλος περιέγραψε το πρόβλημα της ανεργίας με τον πιο γλαφυρό τρόπο επισημαίνοντας ότι μόνο από εκεί εξυπηρετούνται 6.500 άτομα το μήνα. «Πρόκειται για άτομα που έχασαν πρόσφατα την εργασία τους, για μακροχρόνια ανέργους, για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φύγει από δομές του δήμου και ΜΚΟ και θέλουν να βγάλουν κάρτα ανεργίας. Είναι μεγάλος ο όγκος των ανθρώπων που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν και κάνουμε το καλύτερο για να τους εξυπηρετήσουμε».
Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία:
Οι μακροχρονίως άνεργοι, σε σύνολο 68.611, αγγίζουν τις 39.000. Δηλαδή, τουλάχιστον ένας στους δύο. Η μακροχρόνια ανεργία, είναι ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας, η οποία από προσωρινή επαγγελματική κατάσταση εχει μετατραπεί σε ιδιότητα και οι άνεργοι σε κοινωνική ομάδα.
Πρόκειται για μια δεξαμενή λιμνάζοντος ανθρωπίνου δυναμικού, δεδομένου ότι -σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία- σε κάποιες, αρκετές περιπτώσεις η ανεργία αγγίζει ή ξεπερνά και τα τέσσερα χρόνια.
Τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν παρεκκλίνουν της καταγραφής που έχει γίνει σε ολόκληρη την επικράτεια.
Δηλαδή:
-Έξι στους δέκα ανέργους, είναι γυναίκες.
-Τουλάχιστον το 61% των ανέργων, ανήκει στην ηλικιακή ομαδα από 30 έως 54 ετών.
-Σε επίπεδο χώρας προέλευσης, μπορεί να υπάρχουν διαφορές από γειτονιά σε γειτονιά της Αθήνας, όμως όπως παρατηρείται και στα γενικά στοιχεία ανά την επικράτεια ποσοστό υψηλότερο του 89% είναι Έλληνες.
-Ακολουθούν οι υπήκοοοι τρίτων χωρών και τελευταία με ποσοστό περίπου 2%, είναι οι προερχόμενοι από κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποκλιμάκωση των κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα
Η εμπορική αγορά της Αθήνας σημειώνει σημαντικές τάσεις αποκλιμάκωσης ως προς το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων. Ειδικότερα, σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή (Μάρτιος 2019) φαίνεται ότι οι κλειστές επιχειρήσεις μειώνονται κατά 0,7%, με το ποσοστό των κλειστών να διαμορφώνεται στο 25,6% (έναντι 26,3%).
Αναλυτικότερα, στον πυρήνα της εμπορικής αγοράς, στο γνωστό σε όλους “Εμπορικό Τρίγωνο”, φαίνεται ότι τα κλειστά καταστήματα υποχωρούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες ζώνες, καθώς σε σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή η ενεργή επιχειρηματικότητα ενισχύεται κατά 1,4% . Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο μέρος των διορθωτικών κινήσεων που καταγράφονται στην ευρύτερη εμπορική αγορά της Αθήνας αφορούν το εμπορικό τρίγωνο και δευτερευόντως τις περιμετρικές σε αυτό περιοχές (Σταδίου-Πανεπιστημίου-Ακαδημίας).
Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά σε πίνακα η αναλόγια των κλειστών επιχειρήσεων για το σύνολο του πεδίου καταγραφής της Αθήνας τα τελευταία επτά έτη, όπου σημειώνεται συστηματική καταγραφή σε εξαμηνιαία βάση.
Εγγραφές- Διαγραφές επιχειρήσεων Αθήνα
Αντί για λουκέτα, εγκαίνια. Η μεταμνημονιακή εποχή της επιχειρηματικότητας έχει ήδη ξεκινήσει, τα στοιχεία κάνουν λόγω για «έκρηξη», όμως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να βελτιωθούν ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει για τα καλά στο δρόμο της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο του ΕΕΑ, τον Σεπτέμβριο του 2019 οι εγγραφές ανήλθαν στις 572 και οι διαγραφές στις 3931. Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2018 καταγράφηκαν 483 εγγραφές και 229 διαγραφές. Αθροιστικά, από τις αρχές του έτους, οι εγγραφές ανήρθαν στις 5.364 και οι διαγραφές στις 2.870.
ΠΗΓΗ
Δημήτρης Κωστάκος – Χριστιάννα Κούσιου – Καλλιόπη Ασλανίδου – Κώστας Κορέλλης
Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΣΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf
Επικοινωνία
6976192647
nik.menegis@gmail.com
https://www.instagram.com/nikolaos_menegis/?hl=el
https://twitter.com/nikolaosmenegis
https://ypvouleutisnikolaosmenegis.blogspot.com/
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου